Interjú a Csorba Győző Könyvtárosával

Letöltés →   Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

 
Pécsett a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont (azaz a Tudásközpont) épületében működő Csorba Győző Könyvtár digitális szolgáltatásairól kérdeztem a könyvtár Helyismereti Gyűjteményének osztályvezetőjét Dr. Kerekes Imrét.

Elmondaná röviden, hogy a könyvtárban milyen lehetőség van számítógépes munkavégzésre?

Fontosnak tartjuk, hogy hagyományos információforrások mellett széleskörű hozzáférési lehetőséget biztosítsunk az elektronikus információforrásokhoz is, ezáltal segítve az ismeretszerzést, illetve az oktatási-kutatási tevékenységet. Az épületben összesen 380 számítógép áll az olvasók rendelkezésére. A honlapunkon keresztül elérhető az elektronikus katalógusunk (Corvina OPAC), valamint az ebben történő keresés céljára fenntartott terminálokat bárki használhatja. Ezen kívül a beiratkozott olvasóknak, illetve az éves látogatójeggyel rendelkezők számára az olvasói gépeken biztosítjuk az internetelérést, a telepített programok, valamint gépekhez kapcsolt önkiszolgáló nyomtató-fénymásolók használatát. Beiratkozott olvasóink igénybe vehetik az egész épületben elérhető vezeték nélküli hálózatot (WIFI).

A könyvtár fel van arra készülve, ha látásában korlátozott olvasó iratkozik be? Milyen lehetőségei vannak egy hallásában korlátozott olvasónak? Milyen lehetőséget kínálnak nekik?

A vakok és gyengénlátók részére a legfontosabb dokumentumtípusokkal rendelkezünk: hangoskönyvekkel (CD / magnókazetta), illetve a Braille-írással készült könyveink is vannak. Ezen kívül az öregbetűs könyveink a csökkentlátók könyvtárhasználatát könnyíti meg (Fekete Sas Könyvkiadó). Többféle műszaki eszközünk is van, amelyek a következők:

  • TOPAZ asztali olvasótévé. A csökkentlátók számára hasznos készüléknek a lapjára fektetve a könyvet vagy folyóiratot, a mellette lévő monitoron sokszoros nagyításban olvashatók az oldalak.
  • Focus 80 Braille-kijelző. A legújabb Braille-kijelző technológiával készült, lehetővé teszi a könnyű navigálást Windows környezetben.
  • Jaws for Windows professional (magyar nyelvű) verzió. Amerikai fejlesztésű képernyőolvasó szoftver, a magyar nyelvű változatot a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ) munkatársai készítették el. A magyarul beszélő képernyőolvasó program a képernyőn megjelenő szöveget felolvassa, ezáltal elérhetővé teszi a gép használatát a látássérültek számára is. Többféle beállítási és hangolási lehetőség nyílik (női, férfi felolvasó) a hibátlan felolvasást segítő szótár bővíthető, a felolvasás sebessége beállítható.
  • Braille hálózati nyomtató. A digitális szövegállományt (szkennelt szöveg, szerkesztett word, textállományok) magyar Braille-karakterekre konvertáló program. Nem fogyaszt festéket, kis tűk domborítják ki a Braille-betűket, viszont különleges papír kell hozzá, amely az MVGYOSZ-től rendelünk meg.
  • Hírmondó. Ez egy speciális internetböngésző, amely a honlapokon található szövegeket jól érthető, élethű hangon olvassa fel, és segíti az oldalak közti navigálást a vakok, és gyengénlátók számára.
  • Indukciós hurok, induktív erősítő. A siketek és nagyothallók részére folyamatban van indukciós hurok, induktív erősítő készülékek beszerzése. Az indukciós hurok használata a kommunikációt segíti. Az indukciós hurok, indukciós erősítő használatával a hallássérült számára felerősödnek a jelek, a hangok, a hallókészülék T(telefon) üzemmódba állításával a beszéd érthetővé válik. Nagyobb közösségi terekben, előadótermekben az induktív erősítő lehetővé teszi a hallókészüléket viselők számára a beszéd érthetőségét.

Vannak-e további digitális szolgáltatások a könyvtárban?

Egy részben digitális szolgáltatásunk a Napom Lapja. Könyvtárunk megalakulása óta gyűjti az országban és a megyében megjelent időszaki kiadványokat (napilapokat, hetilapokat). Ebből a kínálatból készítjük a Napom Lapja csomagjainkat nagy választékban. A csomagok születésnapra, házassági évfordulóra, karácsonyi ünnepekre, nyugdíjazásra, munkába állás alkalmából is megrendelhetőek személyesen vagy on-line kapcsolaton keresztül. A kiadványokról, amelyek papíralapúak, vagy mikrofilmek. Ezekről a hordozókról szkenneléssel illetve mikrofilm digitalizálással jó minőségű kétoldalas nyomtatást készítünk fekete-fehérben vagy színesben, esetleg behozott adathordozóra mentjük a kívánt méretben, pixel felbontásban.

Zeneműtárunkban lehetőség van digitális zongorahasználatra is. Beiratkozott olvasóink számára egy önállóan használható KAWAI KDP80 típusú digitális pianínó áll rendelkezésére. Ezen a hangszeren fülhallgató segítségével akár ketten is tudnak darabokat válogatni és ismerkedni a gyűjtemény állományában található művekkel.

Könyvtárunk rendelkezik digitális fotótárral is. Jelenleg éppen a Pécs utcáiról készült fotóadatbázisunk digitalizálása folyik, melynek anyaga tízezres nagyságú. Ezen kívül a megyei illetőségű archív televízióadásokat is digitalizáljuk VHS-ről. Videótárunk jelenleg már több, mint 600 videóval rendelkezik. Terveink közt szerepel, hogy ez a hatalmas videóanyag online is megjelenjen. Hangtárunkat is építjük. Jelenleg a könyvtárunk gramafonlemezeit digitalizáljuk, illetve állományvédelem miatt a hangkazetták és hanglemezek digitalizálása is megkezdődött. A Tiszay Andor (író, színházi rendező, műfordító, műgyűjtő) hanglemezgyűjteményének digitalizálása szintén egy fontos tevékenységünk.

Különböző adatbázisokat is építünk. Pl. a Neves személyek Baranyában című adatbázist említeném meg. A Neves személyek egy olyan adatbázisra épül, amelyet az intézmény jogelőd megyei könyvtára már 1994-től folyamatosan épített. A gyűjtemény tartalmazza azoknak a Baranya megyéhez kötődő személyeknek az adatait, illetve a róluk szóló irodalom bibliográfiáját, akik a megyében születettek és/vagy átmenetileg itt tevékenykedtek. A bejegyzésekben az életrajzok leglényegesebb adatai is szerepelnek: foglalkozás, születés, tevékenység, díjak és ikonográfia. Az adatbázis legfontosabb célja: információ-szolgáltatás arról, hogy milyen írott források jelentek meg az adatbázisban megtalálható személyiségekről. Az adatok folyamatos gyűjtése és esetleges kiegészítése könyvek, tanulmánykötetek, monográfiák, lexikonok, folyóirat- és újságcikkek, kiállítási katalógusok alapján történik. Az adatbázist folyamatosan szerkesztjük, kiegészítjük, bővítjük. A honlapon a teljes adatbázisnak kb. 20 százaléka érhető el, a többi jelenleg csak belső használatra alkalmas, de a Helyismereti Osztály munkatársai tudnak keresni benne, és felvilágosítást adnak az érdeklődőknek.

Továbbá virtuális gyűjteményeket is építünk. Ilyen a Bányászattörténeti Gyűjtemény. Könyvtárunk 2012. januárjában együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Bányászattörténeti Alapítvánnyal. A közös célkitűzés szerint az Alapítvány tíz éves működése alatt összegyűjtött és közérdeklésre számot tartó dokumentumokat az intézmény dolgozói feldolgozták, digitalizálták. Ezáltal a mecseki bányászat múltjának egy pótolhatatlan darabja vált kereshetővé. A gyűjteményben megtalálhatók a térség bányászainak visszaemlékező (oral history) szakmai beszélgetései, illetve a Pécsbányatelepi Bányász Férfikar kórusának hangfelvételei is. A dokumentumok legértékesebb része: a több száz felvétel a korabeli mecseki bányászati létesítményekről. A folyamatosan bővülő adatbázis segítségével a bányászathoz szorosan kapcsolódó térség és Pécs város múltjának egy fontos részét is megismerhetik az olvasók és a tudományág kutatói.

Ezen kívül a POSzT 2013-2013-as fesztiváltörténetét és fotókiállítását is elérhetik honlapunkon a látogatók, valamint a Nagy Ferenc (1946-1947) miniszterelnök virtuális emlékkiállítását és Tiszay Andor plakátgyűjteményét, valamint a 60 éve alakult Baranya Megyei Könyvtárról szóló plakátokat, kiadványokat, ismertetőket összefoglaló gyűjteményt.

A digitális szolgáltatások összegzése

Szolgáltatás Jellemző
internet használata wifi, terminál, saját (mobil)eszköz
csökkent látók eszközei olvasóTV, braille-eszközök, felolvasó programok,
csökkent hallók eszközei indukciós hurok, induktív erősítők (beszerzés alatt)
Napom lapja eseménydátumokra időzíthető ajándék oldalak, nyomtatva és digitálisan
digitális zongorahasználat gyakorlásra használható eszköz
Fotótár, videótár, hangtár, adatbázis, honlapon megjelenő tartalom
Neves Személyek Baranyában kereshető helytörténeti adatbázis
Bányászattörténeti gyűjtemény virtuális kiállítás, honlapon, hangzó, fotó
POSzT 2013-2013 virtuális kiállítás, honlapon, fotó, plakát
Nagy Ferenc miniszterelnök virtuális emlékkiállítás virtuális kiállítás, honlapon, fotó, plakát
Tiszay Andor plakátgyűjtemény virtuális kiállítás, honlapon, plakát
60 éve alakult Baranya Megyei Könyvtár virtuális kiállítás, honlapon, plakát, fotó, kiadvány

 Digitális állampolgári ismeretek (LSP_DA100K3)
Oktató: Kis-Tóth Lajos
Készítő: Ambrus Attila József EKTF Digitálisarchívum fejlesztő szak
Dátum: 1. félév (2015. április 26.)

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Digitális állampolgári ismeretek
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.