Hangmegosztás az Internet Archive oldalán

Saját készítésű hanganyagunkat feltölthetjük több megosztó oldalra is, melyek közül most az Internet Archive (http://archive org) weboldalára való feltöltést mutatjuk be.

Elsőként a szokásos regisztrációs eljárást kell végrehajtanunk, ahhoz, hogy a későbbiekben fájlokat tölthessünk fel. Ehhez klikkeljünk a „join us” linkre. A regisztrációhoz adjuk meg e-mail címünket, majd adjuk meg a választott felhasználónevünket. Írjunk be egy jelszót, majd ismételjük meg.

Ezután eldönthetjük, hogy kérünk-e az üzemeltetőktől hírlevelet vagy sem. Ha szeretnénk híreket kapni az újításokról, akkor klikkeljük be a megfelelő Checkboxot.

Hogy tovább léphessünk, be kell klikkelnünk, hogy elolvastuk és elfogadjuk a felhasználási feltételeket. A linkre klikkelve valójában el is olvashatjuk azt.

Ha végeztünk a regisztrációs adatok kitöltésével, akkor a „Get Library Card” nyomógombbal mentsük el az adatokat.

Ekkor a rendszer jelzi nekünk, hogy a megadott e-mail címünkre elküldte a visszaigazoló linket tartalmazó levelet. Nincs más dolgunk, mint belépni a levelezőnkbe és a beérkezett üzenetek közül megnyitni az Internet Archive által küldött levelet, majd a visszaigazoló linkre kattintanunk.

Ekkor a rendszer kiírja nekünk, hogy sikeresen igazoltuk, hogy a megadott e-mail cím valóban a saját címünk. Máris továbbléphetünk a belépési oldalra.

Itt adjuk meg a regisztrációkor megadott e-mail címünket, valamint a belépéshez választott jelszavunkat. Ha a saját gépünkről internetezünk, akkor a belépési adatokat meg is jegyeztethetjük a böngészőnkkel. Ellenkező esetben ezt ne tegyük meg.

A belépéshez klikkeljünk a „Log in” nevű nyomógombra. Sikeres bejelentkezésünk után a weblapon megjelenik a felhasználónevünk. Ekkor máris nekikezdhetünk a fáljaink feltöltésének.

Nyomjuk meg az „Upload” nyomógombot. A képernyőn ekkor megjelenik a fájlok megosztására bíztató felirat. Ehhez nyomjuk meg a „Share” feliratú nyomógombot. Egy információs buborék jelzi nekünk, hogy e-könyvet, videót, képet és hanganyagot tölthetünk fel, amennyiben szerzői jogilag van hozzá jogosultságunk.

A megnyíló boxból válasszuk ki a feltöltésre és megosztásra szánt fájlunkat.

A megfelelő fájl kiválasztása után, megkezdődik a feltöltés. Amíg a feltöltés tart, addig elkezdhetjük a metaadatok kitöltését. Adjunk meg a címet! Sajnos a magyar ékezetes betűk kezelésében az Internet Archive sem jeleskedik, ezért csak az alapvetően kötelező adatokat adjuk meg. A későbbiekben majd javíthatjuk ezt. Mivel a javítás során az adatlap majd UTF karakterkészletet használ, ezért a javításkor elmentett szövegek már ékezethelyesek lesznek. Tehát az adatlapot a javításkor célszerű teljesen kitölteni. Megadhatunk egy rövid leírást, tárgyszavakat, a szerző nevét valamint beállíthatjuk a további felhasználási lehetőségeket.

Ha a bemutató videónkban látható opciókat jelöljük ki, akkor a szabad felhasználás licence a „Nevezd meg! — Ne add el! — Így add tovább!„ lesz.

A bevitt adatokat a „Share my File(s)” nyomógombbal rögzíthetjük. A rendszer ekkor legenerálja a megosztásunkhoz tartozó adatlapot, majd ennek végeztével megadja a webes linkjét, amelyre kattintva megtekinthetjük a létrehozott adatlapot.

Láthatjuk, hogy az adatlapon a magyar ékezetes karakterek helytelenül jelennek meg a szövegben. A hanganyaghoz tartozó lejátszó felületén azonban már helyesen olvasható a szöveg, azért mert ez a feltöltött mp3 állományban előre beírt szöveges metaadatok kiolvasásával jött létre. A Play gombra kattintva akár meg is hallgathatjuk a feltöltött hanganyagot.

Az adatlap javításához klikkeljünk a szerkesztés linkre. Ekkor két választási lehetőségünk van. Végezhetünk fájlműveleteket, vagy az információs adatlapot javíthatjuk. Válasszuk most ez utóbbit. Az adatlap szerkesztőjében javítsuk ki a hibás ékezeteket és egészítsük ki az adatlapot a közölni kívánt további információkkal.

Megadhatjuk a hangfelvételünk keletkezési idejét is. Ha végeztünk az adatlap kitöltésével és kiegészítésével, akkor nyomjuk meg a „Submit” nyomógombot a mentéshez. Ismét klikkeljünk az adatlapunk linkjére, majd a már javított adatlap oldalára kerülünk. Láthatjuk, hogy a szöveg immár ékezethelyesen jelenik meg, és az adatlapon ott vannak az általunk megadott metainformációk, valamint láthatjuk, hogy a feltöltött mp3 állományunkat a rendszer az interneten szintén elterjedt ogg állományként is elhelyezte az adatlapon.

Ha egerünket a fájlméret felirata fölé húzzuk, akkor láthatjuk az adott hanganyag elérési útvonalát. Jobb egérgombbal a linket másolhatjuk is.

Klikkeljünk újra a szerkesztés linkre, lépjünk most a fájlműveletekhez! Ekkor a feltöltött fájl mellett található kiegészítő fájlokat is láthatjuk. Ha törölni szeretnénk valamelyik fájlt, akkor mutassunk rá az egérrel, és nyomjuk meg a jobb egérgombot, majd válasszuk a törlést. A fájl fizikai törléséhez a rendszer biztonságból újra rákérdez, erősítsük meg szándékunkat. Ekkor a kiválasztott fájl törlődik.

Ha végeztünk a fájlműveletekkel, akkor az „Update Item!” nyomógombbal léphetünk vissza az immár módosított adatlapunkra.

A feltöltött hanganyagunk előzőleg kimásolt elérési útvonalát elküldhetjük barátainknak, vagy a honlapunkba beágyazhatjuk.

Ha később meggondoljuk magunkat, és más felhasználónéven szeretnénk szerepelni, akkor klikkeljünk az „Account” linkre, majd adjuk meg jelszavunkat és klikkeljünk a beállítások megváltoztatása feliratú nyomógombra. Adjuk meg új felhasználó nevünket és mentsük el. Ha sikerrel jártunk azt máris láthatjuk a megváltozott felhasználó nevünkből.


Digitális tartalmak (LSP_DA101G4)
Oktató: Komló Csaba
Készítő: Ambrus Attila József EKTF Digitálisarchívum fejlesztő szak
Dátum: 1. félév (2015. május 4.)

Digitális állampolgári ismeretek (LSP_DA100K3)
Oktató: Kis-Tóth Lajos
Készítő: Ambrus Attila József EKTF Digitálisarchívum fejlesztő szak
Dátum: 1. félév (2015. május 4.)

Reklámok

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Digitális tartalmak
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.