2. tétel: Digitális tartalmak

Letöltés → Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

A digitalizálás szerepe a 21. században — A 21. század beköszöntével, a megnövekedett olvasói/tanulói/kutatói igények előretörésével vált fontossá, hogy az addig analóg módon elérhető tartalmak, térben távol és időtől függetlenül is hozzáférhetővé váljanak a felhasználóknak. Fontossá vált, hogy az addig egyedileg, szűk körben elérhető tartalom, a nagyközönséghez is eljuthasson, akár úgy, hogy egyszerre sokkal több példányban elérhetővé váljon, mint az eredetileg megjelentetett példányszám.

A számítógépek és a mobil eszközök széles körű elterjedésével maga a dokumentum létrehozási művelete is egyre inkább a digitális irányba mozdult el. Mivel a példányszámok technikailag digitálisan korlátlan mennyiségben többszörözhetők, ezért az addigi merev és hosszadalmas kiadási, megjelentetési, elkészítési, közzétételi procedúra is lerövidült, ráadásul sokkal költséghatékonyabbá vált maga az eljárás.

A sávszélesség ugrásszerű megnövekedésével az átviteli sebesség problémája is elhárult. A kezdeti időszakhoz képest a folyamatosan növekedő tárkapacitás sem szab már gátat a digitális tartalmak tárolásának. A mai kor emberének, a felnövekvő generációnak ma már természetes, hogy tájékozódásának elsődleges területévé az internet vált. Ezzel együtt folyamatosan fejlődik a digitális tartalomszolgáltatás iránti igény is, ami a szolgáltatókat arra buzdítja, hogy jól kereshető adatbázisokat hozzanak létre, valamint szolgáltatásaikat ezek köré szervezzék.

Ugyanakkor nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a digitalizálás térnyerése újfajta kereskedelmi, etikai és jogi problémákat is felerősített pl. a szerzői jog, vagy a magánszféra védelmének jogát illetően. A hagyományos kereskedelem is nagymértékben átalakult (pl, e-kereskedelem, aukciós kereskedelem stb.).

Maga a digitalizálás olyan eljárás, amely egy más – analóg – hordozón rögzített információt (tartalmat) a 0 és 1 számjegyekből álló digitális információvá alakít át. A digitalizálás eredményeként létrejövő digitális adatállományok (fájlok) különböző formátumúak lehetnek (szöveg, kép, hang, mozgókép stb.).

Könyvtári környezetre értelmezve a digitalizálási feladatkörébe a fentebb említett folyamat mellett a digitális objektumok begyűjtése, feldolgozása, közzététele és hosszú távú megőrzése is beletartozik.

A digitalizálás legfőbb indokai könyvtári területen:

  • értékmentés, állagmegóvás, állományvédelem – az elöregedett, sérülékeny hordozókon őrzött információk mentése, az értékes eredeti dokumentumok állagának megóvása érdekében
  • archiválás – a digitális tartalmak hosszú távú megőrzése érdekében
  • nyilvános szolgáltatás számára hozzáférés biztosítása – az egyáltalán nem vagy csak kis példányszámban elérhető, de közérdeklődésre számot tartó dokumentumok elérhetővé tétele a nagyközönség számára
  • szolgáltatás hozzáadott értékekkel – az eredeti, papírformátumhoz képest valamilyen további funkcióval kiegészül
  • reprodukálás – az eredeti dokumentum újrapublikálása érdekében
  • jövedelemszerzés – a digitalizált változat értékesítése vagy a digitalizált tartalom által fölkeltett érdeklődés reklámpiaci értékesítése érdekében
  • on-demand szolgáltatás – konkrét megrendelésre történő digitalizálás.

A digitalizált dokumentumok nem helyettesítik, hanem kiegészítik a hagyományos dokumentumokat.

Keletkezésük szerint a digitális dokumentumok kétfélék:

  • amelyek eleve digitális formában jöttek létre (számítógép segítségével, szövegszerkesztővel készült produktumok, digitális fényképezőgéppel készült fotók stb.)
  • amelyek valamilyen digitalizálási folyamat eredményeként keletkeztek (papíralapú vagy egyéb analóg formátumú alapanyag számítógépes végeredménye)

 

Reklámok

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Digitális tartalmak, Záróvizsga
Címke: , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.