3. tétel: Infokommunikációs akadálymentesítés

Letöltés → Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

Az infokommunikációs akadálymentesítés célcsoportja, megoldási lehetőségek — Az infokommunikációs akadálymentesítésről, mint önálló szakterületről Magyarországon 2010 előtt még nem igen lehetett beszélni. Ez a téma szorosan összefüggött az épített környezet akadálymentesítésével és egyébb rokonterületekkel (elemi rehabilitáció, szociális ismeretek, ergonómia stb.). Az infokommunikációs akadálymentesítés témáján ma már alapvetően az informatikai és az internetes akadálymentesítést értjük.

Egy honlap vagy számítógépes program használata nemcsak egy mozgássérült, vak vagy siket embernek jelenthet gondot, hanem például annak is, aki csak éppen ismerkedik a technológiával, aki nem rendelkezik a legmodernebb felszereléssel, esetleg mobiltelefonját használja böngészésre, vagy aki csak egyszerűen fáradt és nem tud annyira koncentrálni.

Informatikai szempontból AKADÁLYOZOTTAK:

 • a fogyatékos emberek (fogyatékkal élők azok, akik valamilyen testi vagy lelki eredetű fogyatékosságból adódóan kerültek hátrányos helyzetbe)
 • a valamilyen szempontból különleges igényű csoportok is hátrányos helyzetűeknek számítanak
 • léteznek hétköznapi helyzetek, amikor bárki akadálymentesítésre szorul, mert ideiglenesen „fogyatékos” lesz

A hátrányos helyzetű felhasználók csoportjainál szempont lehet:

 • Vizuális: vak, gyengénlátó, képernyős munkahelyen munkája során képernyőt használó, színvak, színtévesztő, epilepsziás, monokróm eszközt, rossz kontrasztú képernyőt vagy mobiltelefont használó emberek
 • Auditív: hallássérült, hangszóróval nem rendelkező gépen, hangos helyen vagy egy légterű irodában dolgozó felhasználók
 • Mozgási: mozgássérült, Alzheimer-kóros, kézsérülés vagy ínhüvelygyulladás miatt átmenetileg korlátozott, csak billentyűt vagy csak egeret használó felhasználók
 • Kognitív: értelmileg akadályozott, informatika területén járatlan felhasználók, idősek, gyerekek, más kultúrkörből származó vagy a honlap nyelvét idegen nyelvként beszélő emberek
 • Technológiai-hardver: mobil eszközön dolgozók, elavult hardvert használók, különböző régebbi verziójú, vagy nagyon új böngészőt használó emberek (Technológiai hátrányban lévők).

Fogyatékos személyek

 • Vak felhasználók – Képernyőolvasó programot (JAWS) vagy Braille kijelzőt használnak. Gond, ha a képi információk nem értelmezhetők szövegesen!
 • Gyengénlátó emberek – A jól szerkesztett ábrákat látják. Igényük, hogy a betűtípust és a kontrasztot maguk is állíthassák. Nem minden weboldalon működik. Méretezési problémák. Ikonok félreérthetősége. A Windows beépített nagyítója megoldás lehet.
 • Színtévesztő és színvak felhasználók – A színtévesztés gyakori rendellenesség (férfi 8%; nők 0,2%). A színtévesztő vagy színvak ember a honlapot más színösszeállításban látja, bizonyos színek összefolynak.
 • Hallássérült emberek – Az információ írott és hangzó formában is megjelenik. Akadálymentesség szempontjából a hallássérült emberek könnyebb helyzetben vannak. A Web főleg szöveges és képi információt tartalmaz, de egyre több a képek mellett az online TV és rádió.
 • Mozgáskorlátozott felhasználók – Valamilyen alternatív kezelőfelülettel használják számítógépüket (pl. csak billentyűzetet használ, szájba vehető pálcával dolgozik, lábujjával dolgozik, lábegér, fejegér, az egérrel történő navigálás a menüsor almenüi között problémát okozhat, térképnagyítás nem megoldható).
 • Értelmi fogyatékos, tanulásban akadályozott emberek emberek – Ez a legnehezebb feladat, a logikus ikon-elhelyezés, az egységes nyelvhasználat segíti az akadálymentességet.

 

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Akadálymentesítés, Záróvizsga
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.