5. tétel: Hálózatok

Letöltés → Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

A munkaszervezés hálózati környezetben; a webes korszakok felosztása és az új technológiák alkalmazása az intézményekben — A mai kor embere az egyre jobban hálózatosodó környezetben éli az életét. A hálózatosodás a digitális világ és az internet adta lehetőségek segítségével átfonja a magánszférát (közösségi média), egyúttal elengedhetetlenné vált a munkavégzés területén is. A munkahelyeken folyó tevékenység manapság már elképzelhetetlen a „hálózat” nélkül. Szerverek szolgálják ki a kliensgépeken dolgozó munkatársakat, adatbázisok vesznek körül bennünket. Manapság már nem az a kérdés, hogy egy adott információ elérhető-e a hálózaton keresztül, hanem az, hogy képesek vagyunk-e elérni, megkeresni, értelmezni és feldolgozni.

A technológiai fejlődés is a hálózatosodásra épül. Míg régebben a munkahelyek programvásárlásaira a „dobozos”, bolti megrendelés/vásárlás volt a jellemző, mára már a kombinált, online programcsomag előfizetés/bérlés, az ingyenes és/vagy fizetős felhőalapú szolgáltatás a jellemző. Az adatainkat szeretjük mindig és azonnal elérni mobil eszközeinkről, ezért akár szakmai szempontból, akár magánügyben fontossá vált a folyamatos jelenlét kérdése. A kommunikáció gyorsasága elengedhetetlen a kereskedelmi, és kapcsolati tevékenység terén, ez csakis hálózati megoldással kivitelezhető. Egyre többször veszünk igénybe online szolgáltatásokat, és sok esetben mi magunk is tartalomszolgáltatóként lépünk fel.

„Szigorú” hálózati definíció: A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép. Az egymással összekötött számítógépek között adatforgalom van. A hálózat legtöbbször egy központi számítógépből és a hozzá kapcsolódó munkaállomásokból áll. A központi számítógépet szervernek nevezzük. A számítógépes hálózatra csatlakoztatott minden számítógépet – a szerverek kivételével – munkaállomásnak vagy kliensnek nevezünk. A munkaállomás lehet a hagyományos értelemben vett személyi számítógép vagy az úgynevezett terminál. A terminál önállóan nem tud dolgozni, csak ha kapcsolódik a szerverhez (nincsenek saját erőforrásai), míg egy személyi számítógép tud önállóan dolgozni, a szervert legtöbbször csak adattárolásra használja. — Megkülönböztetünk személyi (PAN), helyi (LAN), városi (MAN) és kiterjedt (WAN) hálózatokat.

A számítógépek fizikai összekötésének rendszerét hálózati topológiának nevezzük. Megkülönböztetünk SÍN (karácsonyfaizzó), GYŰRŰ (egy irányú zárt lánc), FA (alhálózati családfa), CSILLAG (központból szétfutó), ÖSSZETETT (előzőek kombinálciója) topológiákat.

A helyi hálózatokat az erőforrások elérési módja szerint három fő csoportba soroljuk: KLIENS-SZERVER (nem egyenrangú, ügyfél-kiszolgáló), HOST-TERMINAL (nem egyenrangú, érintőképernyő, terminál stb.), PEER TO PEER (egyenrangú számítógépek hálózata).

Webes korszakok

  • Web előtti számítógépes hálózatok: elérhető tartalom távoli gépen
  • Web1.0 – Statikus, de már multimédiás hipertextuális tartalom
  • Web 1.5 – Adatbázison alapuló dinamikus tartalom, csekély felhasználói beavatkozási lehetőség
  • Web 2.0 – Dinamikus tartalom, felhasználói tartalomszolgáltatás, közösségi élet
  • Web 3.0 – Intelligens web, Mesterséges Intelligencia mint tartalomszolgáltató
  • Web 4.0 – Egymásra épülő valóság, intelligens gépi ágens, hangsúlyos tartalomszolgáltatás
  • Web 5.0 – Érzelmi, és tudattalan folyamataink is bekapcsolódnak a hálózatba

Új technológiák

Az elmúlt évek legnépszerűbb technológiája a felhő-technológia. A programok és az adatok is a virtuális térben vannak, jelszóval védve tudjuk használni őket mobil eszközökről is, és lehetőség van rá, hogy azonnal megosszuk, vagy párhuzamosan szerkesszük más felhasználókkal együtt (pl. Google Drive + szolgáltatásai; Streaming média: TV, Rádió, Film, Shoutcast; Kommunikáció / Élő közvetítés (Gmail VideoChat, Youtube Hangouts, Twitter Meerkat, Periscope, Live stream, UStream stb.)

 

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Hálózatok, Záróvizsga
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.