7. tétel: Metaadattárolási technikák

Letöltés → Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

Metaadatok jelentősége napjaink informatikai rendszereiben, a használható szabványok jellemzése — Az információforrások számának robbanásszerű megnövekedése miatt egyre fontosabbá vált az információ (a dokumentum) gyors és pontos feldolgozása, tárolása és hatékony visszakereshetősége. A könyvtárak automatizálásának fejlődése magával hozta a hagyományos bibliográfiai feltárási metódusoknak/eszközöknek a technológiai megújulását valamint az ezzel járó, elkerülhetetlenül szükséges paradigmaváltást. A hálózatosodott informatika miatt fontossá vált, hogy a kapcsolódó szabványok, szabályzatok és metaadatok is változáson, korszerűsítésen menjenek keresztül. A tárolt és feldolgozott dokumentumokhoz elkerülhetetlenné vált a metaadatolást szorosan hozzákötni, ez hatékony megoldást jelenthet az internet előretöréséből fakadó problémákra az integrált számítógépes rendszereket használó könyvtárakban.

A metaadatok típusai más-más feladatokat látnak el, attól függően kell tehát kiválasztani, hogy milyen feladatot kívánunk ellátni vele. A metaadatok szerepe a digitális tartalomkezelésben kiemelt fontosságú, és új távlatokat nyit az információ mélységének feldolgozásában.

Definíció: A metaadatok digitálisan elérhető dokumentumok (kép, hang, szöveg, film) leíró adatai, vagyis strukturált információ az adatokról. A metaadatok legegyszerűbb formája a katalógusrekord.

Napjainkban több metaadat szabvány létezik, melyeket nemzetközi együttműködésben fejlesztenek ki (DC, EAD, MARC, METS, MODSP, REMIS), annak érdekében, hogy az egyes nemzeti sajátosságok is szerepet kapjanak, a szabvány részei legyenek. Könyvtári környezetben a két leginkább alkalmazott szabvány a Dublin Core (DC) és a MARC.

A Dublin Core szabvány nagy népszerűségnek örvend (több mint 20 nyelvre fordították le), mert könnyen érthető és alkalmazható forrás-leíró szabály jellemzi, ami bármely tudományág területén használható. A Dublin Core HTML-ben és XML-ben egyaránt címkézhető 15 adatelemet tartalmaz. Az elemek mindegyike szabadon válaszható és ismételhető, sorrendjük nem meghatározott, de az általános érthetőség céljából kötött szókészlet alkalmazása szükséges. Az elemek jelentését minősítőkkel lehet finomítani.

A MARC géppel olvasható (bináris) formában ábrázolja a bibliográfiai adatokat. Alkalmazásának alapelve és célja, hogy a könyvtárak integrált könyvtári rendszereik segítségével megvalósítsák az osztott katalogizálást, azaz hálózaton keresztül hozzáférhessenek és saját adatbázisukba letölthessék a kívánt bibliográfiai rekordot. A MARC formátum jellemzője, hogy hierarchikus rekordszerkezet szerint épül fel, vagyis a rekordok mezőkre, a mezők almezőkre tagololódnak. A mezőket hívójelek azonosítják, az almezők az almezőhatárjelek által különülnek el egymástól, az almezők tartalmát az almező-azonosító mutatja. Az indikátorok pedig további speciális adatokat közölnek.

A felhasználók egyre több különböző formátumot kezelő hardvereszközöket, mobil eszközöket használnak (PC, PDA, iPhone, Netbook, Kindle stb.), amiknek segítségével férnek hozzá az elektronikus dokumentumokhoz. Ennek a sokszínűségnek a káoszában a problémát tovább fokozza, hogy a dokumentumok nem egységes formátumokban tárolódnak, miközben a felhasználó ettől teljesen függetlenül szeretne hozzáférni a tartalomhoz (a felhasználó törődni sem akar azzal, hogy milyen technikával tárolták az adott szöveget), ezért szükségessé vált egy olyan szabványos leírónyelv kifejlesztése (XML), ami nem pusztán strukturált adattárolásra, hanem különböző informatikai rendszerek közötti adatátvitelre is képes. A nyelvet ezért úgy tervezték meg, hogy az azzal leírt dokumentumok emberi, illetve gépi feldolgozására, értelmezésére alkalmas legyen. A XML nyelv segítségével rögzített dokumentumok tehát ember által is értelmezhetők, feldolgozásuk azonban általában informatikai környezetben, számítógépes programokkal történik.

A bináris struktúrájájú MARC-szabvány eléggé merev szerkezet, ami nem ad lehetőséget linkek elhelyezésére. A hypertext struktúrájú webkörnyezethez való jobb alkalmazkodás érdekében a Library of Congress 1995 és 1997 között dolgozta ki a bináris MARC rekordok XML környezetben való megjelenését Az XML formátumú MARC rekordok teljességgel a MARC rekordok szemantikáján alapulnak, annak adatai XML struktúrába konvertálva jelennek meg. Az XML segítségével nemcsak a weboldal megjelenését, hanem tartalmának szemantikai struktúráját is le lehet írni. Ezzel megoldódott a formátumok közötti átjárhatóság is.

 

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Metaadattárolás, Záróvizsga
Címke: , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.