12/1. tétel: E-content

Letöltés → Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

Ismertesse a tartalomipar alapvető fogalmait! Melyek a legfontosabb mérföldkövek az európai alapelvek kidolgozásától a Horizon 2020 keretprogram megjelenéséig? — Az e-content az európai tartalomipar szereplőit fogta össze: a digitális tartalmak előállítóit és tulajdonosait a magán- és a közszférában, valamint mindazokat a cégeket, intézményeket, szakértőket, akik tervezéssel, adatbázis-készítéssel, elektronikus szolgáltatásokkal, nyelvi opciókkal, a felhasználó igényei szerinti testreszabással foglalkoztak.

A tartalomipar fogalma nem határozható meg egyértelműen. A megfogalmazásoknak sok közös pontja van, de mindegyik eltér egy kicsit a többitől. Különbség van pl. a hagyományos és elektronikus tartalmak besorolásából, mert némelyek csak az e-tartalmakat sorolják a tartalomipar körébe. A kifejezés sokszínűségét tükrözi, hogy a különböző szakmai szervezetek fogalomhasználatában a tartalomipar részére vagy egészére utaló legkülönbözőbb elnevezések fordulnak elő, melyek rokoníthatóak, illetve valamilyen mértékben átfedik egymást. A legfontosabbak a következők:

 • Tartalomipar: az elektronikus és hagyományos tartalmak iparágait egyesíti
 • Digitális/Elektronikus/Online tartalom: a tartalomipar termékeinek azon része, amely digitális formában keletkezik és/vagy továbbítódik
 • Információipar: belesorolják a telekommunikációt és az IT iparágak egy részét is
 • Kreatív ipar: kiemeli a kreativitáson alapuló tartalomipar ágakat
 • Copyright ipar: a szerzői jog alá eső termékek tartoznak csak bele
 • Tudásipar: a termékek intellektuális jellemzőit hangsúlyozza
 • Média- és szórakoztatóipar: tanácsadó cégek üzleti területeinek lehatárolására szolgál elsősorban

A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikája 2014-2020 év között. A program minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére. A korábbi keretprogramoknál egyszerűbb adminisztrációt, és új, innováció-orientált szemléletet vezet be. A program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent. A pályázatok elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

 • a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt;
 • a hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezik (pl. egészségügy, energia, közlekedés területein);
 • egyszerűsítik az adminisztratív szabályokat és eljárásokat, áttekinthetőbbé teszik a finanszírozási rendszert, gyorsítják a szerződéskötést, a pályáztatás szinte teljes mértékben elektronikus úton történik;
 • a program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a program egyik fontos újdonsága, hogy a pályázók támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában – az ötlettől a piaci bevezetésig – végigkíséri azokat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges.

Kiváló tudomány – az EU-nak a tudományos kiválóság terén világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza.

Vezető ipari szerep – Európa vezető szerepét hivatott megalapozni a kutatás-fejlesztés és innováció területén, amit a kulcsfontosságú technológiák támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével terveznek elérni.

Társadalmi kihívások – az Európa egésze számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni az egészségügy, élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság, az energia, a közlekedés, az éghajlatváltozás és környezetvédelem, valamint az inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak területein.

 

Reklámok

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Digitális tartalmak, Záróvizsga
Címke: , , , , , , , , , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.