Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába!

Rohanó világunkban valószínűleg sokan vannak, akik a könyveket inkább mp3-ban szeretik „olvasni”. Az mp3-ban való olvasás (nevezzük inkább könyvhallgatásnak) sok esetben, azon kívül, hogy időkímélő, még hasznos az akadálymentesítés szempontjából is. A látássérült felhasználók a meghangosítás nélkül nagyon nehezen boldogulnának. Sokan vannak, akik utaznak, vagy egyéb okokból nehezen tudnak leülni, hogy egy-egy könyvet elolvassanak. Nekik nyújthat segítséget a Balabolka program.    

Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába!

Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába!

A Balabolka egy magyar nyelven tudó, SAPI5 hangot is kezelő PC-n futó felolvasó program, mely ismeri a AZW, AZW3, CHM, DjVu, DOC, EPUB, FB2, HTML, LIT, MOBI, ODT, PRC, PDF és RTF szöveg formátumokat.

B. Ágnes (nem kaptam engedélyt tőle, hogy a nevét feloldjam) megcsinálta a Balabolka portable (hordozható) verzióját, amibe beleintegrálta az Svox „Eszter” felolvasóhangot, amely az egyik legélethűbb magyarul tudó gépi hang. A program Windows 10pro (64 bit), Windows 8.1 (64 bit), és Windows 7 (32/64 bit) operációs rendszer alatt is működik.

Egy 15 megabájtos, kétrétegű, 93 oldalas, a XIX. században kiadott PDF könyvvel teszteltük a programot. Az OCR-ezés (karakterfelismerés) Abbyy Finereader 12-es verzióval készült, ami a könyv szövegét átlagosan 1 %-os hibahatáron belül ismerte fel. A szöveg mp3-ba való átalakítása, néhány percet vett csak igénybe.

A programot arra is használhatjuk, hogy egy adott fájlból szövegesen kimentsük a tartalmat egy Ansi vagy Unicod TXT-be, de azonnal fel is olvastathatjuk, vagy menthetjük a szöveget hangos változatba (mp3, ogg, wav).

A 382 Mb-os program ZIP-ben tömörítve letölthető. A fájlt töltsük le egy mappába, majd WinZip programmal csomagoljuk ki. Ezután máris futtatható az exe fájl. A kezelőfelület magyar nyelvű, de a hozzá tartozó help fájl angol. A program kezelése nagyon egyszerű még azoknak is, akik nem járatosak nagyon az informatikában.

Utólagos megjegyzés: A hangfájl lementése látszólag megtörténik, ha kijelölünk neki egy útirányt. A programból kilépve azonban a fájlrendszerben mégsem található meg Totál Commanderrel, vagy Intézővel. Ha visszalépünk a programba és újra megpróbáljuk lementeni a szöveget ugyanazzal a névvel, mint amivel előtte mentettük le, akkor figyelmeztet a program, hogy felül fogjuk írni a meglévő fájlt. Hoppá! Tehát mégis megvan? Hogy lehet ez? Sajnos a problémán az sem segít, ha az „Opciók/Hangfájlok…” menüpont alatt a „ Mappa megnyitása a Windows Intézőben a hangfájl mentését követően” boxot aktiváljuk. mentés után az intéző ugyan megnyílik, de a hangfájlt továbbra sem találjuk meg ott. Az sem segített, hogy a mentést követően egy félnapos windows keresést indítottunk el, eredménytelenül.

Miután a jelenséget a parajelenségek közé elkönyveltük, hosszas kísérletezgetésbe kezdtünk. Végül sikerült rájönnünk, hogy csakis abban az esetben sikerül a fájlhoz fizikailag is hozzájutnunk, ha a lementési útvonalnak a „C:/>Felhasználók/Dokumentumok” (C:/>Users/Documents) útvonalat állítjuk be.

Ez utóbbi útvonal esetében minden gond nélkül sikeresen juthattunk hozzá a létrejött hangfájlhoz. Hogy mi lehet ennek a furcsa jelenségnek az oka, nem sikerült rájönnünk, elképzelhető, hogy a portable verzió esetében valami programhiba játszhat közre ebben.

Letöltés : Balabolka (ZIP) (382 Mb)

Reklámok

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Akadálymentesítés, Digitális tartalmak
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

21 hozzászólás a(z) Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába! bejegyzéshez

 1. János szerint:

  Nagyon köszönöm,kijár a tisztelet és a hála B.Ágnesnek,és a honlap szerkesztőjének,a közzétételért!!Régen keresem ezt az alkalmazást!!!

  Kedvelés

 2. János szerint:

  Esetleg lenne egy kérdésem: sajnos nem jöttem rá még ,hogy ,hogy lehet vele könyvet felolvastatni,miszerint az oldalon írva van,hogy tesztelve lett.Ehhez kérnék némi segítséget!Egyébként remekül működik!!!

  Kedvelés

  • ambrusa szerint:

   A fájl menüpont alatt van egy hangfájl mentése almenü. Arra ráklikkelve lehet lementeni hanganyagként a felolvasott szöveget. Billentyűkombinációval a Kontroll+W. Fontos, hogy a fájl menésnek a c:/users/Documents vagy c:/felhasználók/Dokumentek mappát adjuk meg. Az okát nem tudom, de nálam csak így működött.

   Kedvelés

 3. Andi szerint:

  Hibás a csomagolt fájl! Nem lehet kicsomagolni!

  Kedvelés

  • ambrusa szerint:

   Kedves Andi! Próbaképpen letöltöttem mindkét fájlt. Az egyetemi hálózatból 30 másodperc alatt jött meg mindkét fájl. Miután sikeresen letöltődött a két fájl, a ZIP nevűre klikkelve minden gond nélkül kibontotta a winrar. Nyilvánvaló, hogy az egyetemi optikai hálózat alatt gyors a letöltési sebesség, ami magánelőfizetőnél lehet, hogy lassúbb.

   Viszont ha mindkét állomány rendben megérkezett a gépre (és fontos, hogy egy mappában legyen a .zip és a .z01 kiterjesztésű fájl), akkor a kibontás minden gond nélkül megtörtént.

   Kedvelés

 4. Andi szerint:

  Ja, és erre vártam 45 percet! :(

  Kedvelés

  • ambrusa szerint:

   A problémát megoldottam azzal, hogy a Data megoszón lévő csomagolt állományt Microsoft Drive-ra tettem fel, ezért már egyben tölthető le a pakk. Remélem így már nem lesz gond a letöltéssel.

   Kedvelés

 5. Mária szerint:

  Sikerült a program letöltése, felolvastattam vele, majd a leírtak szerint sikerült lementeni. A baj az, hogy a párbeszédeknél beolvassa, hogy “kötőjel”. Ezt ki lehet valahogy szedni?

  Kedvelés

  • ambrusa szerint:

   Kiolvassa, mert ott a kötőjel. Ez egy program, ami azt olvassa ki, ami ott van. Sajnos a kötőjeleket valószínűleg ki kell törölni. Persze ekkor a szöveg nem lesz túl szép, de a hang és a szöveg között pont annyi a különbség, hogy az előzőnél nincs általában szükség a kötőjelre. Párbeszédes szöveg trükkös felolvastatásával is találkoztam már. Ekkor az egyik beszélő lány hangon szólalt meg, míg a másik férfi hangon. Úgy már egész élvezhető volt a párbeszédes jelenet. Persze hangmódosítással utólag is meg lehet oldani egy hangszerkesztővel, hogy a párbeszédnél más tónusú legyen a hang, még akkor is ha eredetileg egy hangon történt meg a felolvastatás. Elég macerás munka összevágni az anyagot, de a végeredmény általában megéri a fáradtságot.

   Kedvelés

   • Mária szerint:

    Köszönöm, hogy válaszoltál. Hangoskönyvet szerettem volna készíteni, de ez így tényleg túl bonyolult. Sikerült win7-re letölteni a SpeakBoard-ot, elég tűrhető a hangzása.

    Kedvelés

 6. ambrusa szerint:

  Eseteleg készíttess emberi hangon: https://felolvaso.wordpress.com/szerzoknek/
  ;-)

  Kedvelés

 7. Papai Peter szerint:

  És magyarul, hogy tud felolvasni?

  Kedvelés

 8. Papp Ferenc szerint:

  Nagyon köszönöm, szuperul működik! Nagy segítség a tanulásban! Még egyszer köszönöm!!!!

  Kedvelés

 9. Kaponya szerint:

  Kedves Mária! Balabolka kiejtéskorrekcióban jobboldalt rákkattintasz az egyik akármi.dic kiejtéskorrekciós címre. Jobb egérkattintás, a legördülő menüből kiválasztod, hogy “Új”. Beírod pl. a könyv címét. Szerkesztés —> Beírod az első sorba az “Olvassa ezt”-nél a kötőjelet, második sort a “mint ez” pedig egyszerűen üresen hagyod. Mentés és kész. Nem fogja azt olvasni, hogy kötőjel.

  Kedvelés

 10. Fedor Klaudia szerint:

  Üdv a cikk írójának! Letöltöttem a ZIP file-t, ki is csomagolom, van benne egy exe és egy txt file. A telepítés során, eddig 2x próbáltam, számomra megoldhatatlan probléma lépett föl. Az első alkalommal angol nyelven volt a felület, a szükséges ikonok nélkül. Nem volt benne csak Microsoft Anna nevezetű hang, Eszter sehol! Egy következő alkalommal pedig ez a hibakód jelent meg a képernyőn: Application Error. Exception EOleSysError in modul balabolka.exe at 000CB645. A megadott modul nem található. ClassID (…és itt egy hosszú kód a regisztrációs adatbázisból). Vajon mi lehet probléma és megoldása? Köszönettel!!!

  Kedvelés

  • Kaponya szerint:

   Szerintem ezt az oldalt keresd fel, itt van segítség a telepítéshez —> http://becskeha.blogspot.hu/2015/07/balabolka-magyarul-beszelo.html Szerintem inkább a Mariska hangot telepítsd, az az Eszter spécibb, továbbfejlesztett változata, mint ahogy írják, több nüansszal.

   Kedvelés

  • ambrusa szerint:

   Kedves Klaudia! Egy ismerősömnél szintén előjött ez a “Application Error. Exception EOleSysError”. Ő úgy tudta megoldani, hogy a C:/>Users/peter/Balabolka mappába telepített. Valószínűleg jogosultsági problémák miatt nem lehetett rendesen feltelepítenie más meghajtóba/mappába a munkahelyi számítógépén. Esetleg hasonlóan kellene megpróbálnod neked is. Win 7-8 alatt fordult elő ez a probléma. A másik dolog: Ezt írta még a srác a hang mentéséről: “Hiába állítottam be, hogy hová mentse a fájlt. Mindenképpen a c:/user/documentsbe teszi. Úgy jöttem rá, hogy a beállításoknál beklikkeltem, hogy a mentés után nyissa meg a fájlt tartalmazó mappát. Akkor aztán minden világos lett. A vicc az, hogy a rendszer semmi visszajelzést sem adott, amikor kézzel beállítottam a mentés helyét. Csak lementette az userba. Pedig a proginál be lehet állítani az alapértelmezett mappát is, de figyelmen kívül hagyja.” — Ez azt jelenti, hogy a szöveg hangba való mentésénél, bizonyosan szintén jogosultsági probléma miatt a hangfájlt nem a kiválasztott mappába, hanem a c:/user/documentsbe menti.

   Kedvelés

 11. Roland szerint:

  Nem működik a letöltő link ):
  Ezt írja ki:404 FILE NOT FOUND
  Kérlek szépen hogy töltsd fel valahova(pl.google drive)mert nagyon kéne ez a fájl.

  Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s