Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába!

Rohanó világunkban valószínűleg sokan vannak, akik a könyveket inkább mp3-ban szeretik „olvasni”. Az mp3-ban való olvasás (nevezzük inkább könyvhallgatásnak) sok esetben, azon kívül, hogy időkímélő, még hasznos az akadálymentesítés szempontjából is. A látássérült felhasználók a meghangosítás nélkül nagyon nehezen boldogulnának. Sokan vannak, akik utaznak, vagy egyéb okokból nehezen tudnak leülni, hogy egy-egy könyvet elolvassanak. Nekik nyújthat segítséget a Balabolka program.    

Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába!

Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába!

A Balabolka egy magyar nyelven tudó, SAPI5 hangot is kezelő PC-n futó felolvasó program, mely ismeri a AZW, AZW3, CHM, DjVu, DOC, EPUB, FB2, HTML, LIT, MOBI, ODT, PRC, PDF és RTF szöveg formátumokat.

B. Ágnes (nem kaptam engedélyt tőle, hogy a nevét feloldjam) megcsinálta a Balabolka portable (hordozható) verzióját, amibe beleintegrálta az Svox „Eszter” felolvasóhangot, amely az egyik legélethűbb magyarul tudó gépi hang. A program Windows 10pro (64 bit), Windows 8.1 (64 bit), és Windows 7 (32/64 bit) operációs rendszer alatt is működik.

Egy 15 megabájtos, kétrétegű, 93 oldalas, a XIX. században kiadott PDF könyvvel teszteltük a programot. Az OCR-ezés (karakterfelismerés) Abbyy Finereader 12-es verzióval készült, ami a könyv szövegét átlagosan 1 %-os hibahatáron belül ismerte fel. A szöveg mp3-ba való átalakítása, néhány percet vett csak igénybe.

A programot arra is használhatjuk, hogy egy adott fájlból szövegesen kimentsük a tartalmat egy Ansi vagy Unicod TXT-be, de azonnal fel is olvastathatjuk, vagy menthetjük a szöveget hangos változatba (mp3, ogg, wav).

A 382 Mb-os program ZIP-ben tömörítve letölthető. A fájlt töltsük le egy mappába, majd WinZip programmal csomagoljuk ki. Ezután máris futtatható az exe fájl. A kezelőfelület magyar nyelvű, de a hozzá tartozó help fájl angol. A program kezelése nagyon egyszerű még azoknak is, akik nem járatosak nagyon az informatikában.

Utólagos megjegyzés: A hangfájl lementése látszólag megtörténik, ha kijelölünk neki egy útirányt. A programból kilépve azonban a fájlrendszerben mégsem található meg Totál Commanderrel, vagy Intézővel. Ha visszalépünk a programba és újra megpróbáljuk lementeni a szöveget ugyanazzal a névvel, mint amivel előtte mentettük le, akkor figyelmeztet a program, hogy felül fogjuk írni a meglévő fájlt. Hoppá! Tehát mégis megvan? Hogy lehet ez? Sajnos a problémán az sem segít, ha az „Opciók/Hangfájlok…” menüpont alatt a „ Mappa megnyitása a Windows Intézőben a hangfájl mentését követően” boxot aktiváljuk. mentés után az intéző ugyan megnyílik, de a hangfájlt továbbra sem találjuk meg ott. Az sem segített, hogy a mentést követően egy félnapos windows keresést indítottunk el, eredménytelenül.

Miután a jelenséget a parajelenségek közé elkönyveltük, hosszas kísérletezgetésbe kezdtünk. Végül sikerült rájönnünk, hogy csakis abban az esetben sikerül a fájlhoz fizikailag is hozzájutnunk, ha a lementési útvonalnak a „C:/>Felhasználók/Dokumentumok” (C:/>Users/Documents) útvonalat állítjuk be.

Ez utóbbi útvonal esetében minden gond nélkül sikeresen juthattunk hozzá a létrejött hangfájlhoz. Hogy mi lehet ennek a furcsa jelenségnek az oka, nem sikerült rájönnünk, elképzelhető, hogy a portable verzió esetében valami programhiba játszhat közre ebben.

Letöltés : Balabolka mappa (382 Mb)

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Akadálymentesítés, Digitális tartalmak
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

47 hozzászólás a(z) Balabolka: Konvertáld egy könyv szövegét hallgatható formába! bejegyzéshez

  1. János szerint:

    Nagyon köszönöm,kijár a tisztelet és a hála B.Ágnesnek,és a honlap szerkesztőjének,a közzétételért!!Régen keresem ezt az alkalmazást!!!

    Kedvelés

  2. János szerint:

    Esetleg lenne egy kérdésem: sajnos nem jöttem rá még ,hogy ,hogy lehet vele könyvet felolvastatni,miszerint az oldalon írva van,hogy tesztelve lett.Ehhez kérnék némi segítséget!Egyébként remekül működik!!!

    Kedvelés

    • ambrusa szerint:

      A fájl menüpont alatt van egy hangfájl mentése almenü. Arra ráklikkelve lehet lementeni hanganyagként a felolvasott szöveget. Billentyűkombinációval a Kontroll+W. Fontos, hogy a fájl menésnek a c:/users/Documents vagy c:/felhasználók/Dokumentek mappát adjuk meg. Az okát nem tudom, de nálam csak így működött.

      Kedvelés

  3. Andi szerint:

    Hibás a csomagolt fájl! Nem lehet kicsomagolni!

    Kedvelés

    • ambrusa szerint:

      Kedves Andi! Próbaképpen letöltöttem mindkét fájlt. Az egyetemi hálózatból 30 másodperc alatt jött meg mindkét fájl. Miután sikeresen letöltődött a két fájl, a ZIP nevűre klikkelve minden gond nélkül kibontotta a winrar. Nyilvánvaló, hogy az egyetemi optikai hálózat alatt gyors a letöltési sebesség, ami magánelőfizetőnél lehet, hogy lassúbb.

      Viszont ha mindkét állomány rendben megérkezett a gépre (és fontos, hogy egy mappában legyen a .zip és a .z01 kiterjesztésű fájl), akkor a kibontás minden gond nélkül megtörtént.

      Kedvelés

  4. Andi szerint:

    Ja, és erre vártam 45 percet! :(

    Kedvelés

    • ambrusa szerint:

      A problémát megoldottam azzal, hogy a Data megoszón lévő csomagolt állományt Microsoft Drive-ra tettem fel, ezért már egyben tölthető le a pakk. Remélem így már nem lesz gond a letöltéssel.

      Kedvelés

  5. Mária szerint:

    Sikerült a program letöltése, felolvastattam vele, majd a leírtak szerint sikerült lementeni. A baj az, hogy a párbeszédeknél beolvassa, hogy “kötőjel”. Ezt ki lehet valahogy szedni?

    Kedvelés

    • ambrusa szerint:

      Kiolvassa, mert ott a kötőjel. Ez egy program, ami azt olvassa ki, ami ott van. Sajnos a kötőjeleket valószínűleg ki kell törölni. Persze ekkor a szöveg nem lesz túl szép, de a hang és a szöveg között pont annyi a különbség, hogy az előzőnél nincs általában szükség a kötőjelre. Párbeszédes szöveg trükkös felolvastatásával is találkoztam már. Ekkor az egyik beszélő lány hangon szólalt meg, míg a másik férfi hangon. Úgy már egész élvezhető volt a párbeszédes jelenet. Persze hangmódosítással utólag is meg lehet oldani egy hangszerkesztővel, hogy a párbeszédnél más tónusú legyen a hang, még akkor is ha eredetileg egy hangon történt meg a felolvastatás. Elég macerás munka összevágni az anyagot, de a végeredmény általában megéri a fáradtságot.

      Kedvelés

      • Mária szerint:

        Köszönöm, hogy válaszoltál. Hangoskönyvet szerettem volna készíteni, de ez így tényleg túl bonyolult. Sikerült win7-re letölteni a SpeakBoard-ot, elég tűrhető a hangzása.

        Kedvelés

  6. ambrusa szerint:

    Eseteleg készíttess emberi hangon: https://felolvaso.wordpress.com/szerzoknek/
    ;-)

    Kedvelés

  7. Papai Peter szerint:

    És magyarul, hogy tud felolvasni?

    Kedvelés

  8. Papp Ferenc szerint:

    Nagyon köszönöm, szuperul működik! Nagy segítség a tanulásban! Még egyszer köszönöm!!!!

    Kedvelés

  9. Kaponya szerint:

    Kedves Mária! Balabolka kiejtéskorrekcióban jobboldalt rákkattintasz az egyik akármi.dic kiejtéskorrekciós címre. Jobb egérkattintás, a legördülő menüből kiválasztod, hogy “Új”. Beírod pl. a könyv címét. Szerkesztés —> Beírod az első sorba az “Olvassa ezt”-nél a kötőjelet, második sort a “mint ez” pedig egyszerűen üresen hagyod. Mentés és kész. Nem fogja azt olvasni, hogy kötőjel.

    Kedvelés

  10. Fedor Klaudia szerint:

    Üdv a cikk írójának! Letöltöttem a ZIP file-t, ki is csomagolom, van benne egy exe és egy txt file. A telepítés során, eddig 2x próbáltam, számomra megoldhatatlan probléma lépett föl. Az első alkalommal angol nyelven volt a felület, a szükséges ikonok nélkül. Nem volt benne csak Microsoft Anna nevezetű hang, Eszter sehol! Egy következő alkalommal pedig ez a hibakód jelent meg a képernyőn: Application Error. Exception EOleSysError in modul balabolka.exe at 000CB645. A megadott modul nem található. ClassID (…és itt egy hosszú kód a regisztrációs adatbázisból). Vajon mi lehet probléma és megoldása? Köszönettel!!!

    Kedvelés

    • Kaponya szerint:

      Szerintem ezt az oldalt keresd fel, itt van segítség a telepítéshez —> http://becskeha.blogspot.hu/2015/07/balabolka-magyarul-beszelo.html Szerintem inkább a Mariska hangot telepítsd, az az Eszter spécibb, továbbfejlesztett változata, mint ahogy írják, több nüansszal.

      Kedvelés

    • ambrusa szerint:

      Kedves Klaudia! Egy ismerősömnél szintén előjött ez a “Application Error. Exception EOleSysError”. Ő úgy tudta megoldani, hogy a C:/>Users/peter/Balabolka mappába telepített. Valószínűleg jogosultsági problémák miatt nem lehetett rendesen feltelepítenie más meghajtóba/mappába a munkahelyi számítógépén. Esetleg hasonlóan kellene megpróbálnod neked is. Win 7-8 alatt fordult elő ez a probléma. A másik dolog: Ezt írta még a srác a hang mentéséről: “Hiába állítottam be, hogy hová mentse a fájlt. Mindenképpen a c:/user/documentsbe teszi. Úgy jöttem rá, hogy a beállításoknál beklikkeltem, hogy a mentés után nyissa meg a fájlt tartalmazó mappát. Akkor aztán minden világos lett. A vicc az, hogy a rendszer semmi visszajelzést sem adott, amikor kézzel beállítottam a mentés helyét. Csak lementette az userba. Pedig a proginál be lehet állítani az alapértelmezett mappát is, de figyelmen kívül hagyja.” — Ez azt jelenti, hogy a szöveg hangba való mentésénél, bizonyosan szintén jogosultsági probléma miatt a hangfájlt nem a kiválasztott mappába, hanem a c:/user/documentsbe menti.

      Kedvelés

  11. Roland szerint:

    Nem működik a letöltő link ):
    Ezt írja ki:404 FILE NOT FOUND
    Kérlek szépen hogy töltsd fel valahova(pl.google drive)mert nagyon kéne ez a fájl.

    Kedvelés

  12. Jamie szerint:

    Sziasztok!
    Egy kis segítség még azoknak, akik hangfájlba mentik ezzel a programmal a szöveget.
    Mindegy mit állítasz be, a program minden esetben a:

    c:\Users\ A TE FELHASZNÁLÓNEVED \AppData\Roaming\VOS\Balabolka Vocalizer Direct Eszter Premium High Voc\

    könyvtárba menti a fájlt. Legalábbis nekem.
    Itt készít egy pár mappát, az egyikben megtalálod a hangfájlt.

    Op.rendszerem: Win 8.1 64b

    Egyébként csúcs szuper a program, köszi!

    Jamie

    Kedvelés

  13. Vass Krisztián szerint:

    Sziasztok! Hogy tudok mariska hangot hozzá adni a Balabolka nevű programhoz?

    Kedvelés

  14. MStr szerint:

    Sziasztok! Van esetleg ilyen program mackintoshra is?

    Kedvelés

  15. ambrusa szerint:

    Kedves MStr! Én nem használok Almát, de a google talán tud segíteni valamicskét, vagy valamelyik felhasználó. Esetleg fórumokat tudok ajánlani: https://alternativeto.net/software/balabolka/?platform=mac

    Kedvelés

  16. Margot szerint:

    Sziasztok! Balabolka azt üzeni nekem,nem tudja szintetizálni a beszédet,error 8004503A .Win2000 elavult lehet vagy más a baj? Kérek segítséget!A fent említett összes lehetőséget kimerítettem,nem láttam hasonló problémát.

    Kedvelés

    • Hargitai Angela szerint:

      Szia! Egy másik fórumon a hozzászólások között volt két ilyen. A választ én írtam, bemásolom ide őket, hátha segít: .:. KÉRDÉS .:. “Sziasztok! A Mariska installálását követően a Balabolka azt az hibaüzenetet adja, hogy “Nem képes szintetizálni a beszédet: az osztály nincs regisztrálva.” Mit csináltam rosszul? Hogyan javíthatnám? Előre is köszönöm a választ!” — .:. VÁLASZ.:. “Én is így jártam mikor egy másik gépre is telepítettem a Balabolkát. Ugyanezt a hibaüzenetet kaptam. Gondolkodtam rajta, hogy mi lehet a gond, hiszen az előző gépen rendesen fut a Balabolka Mariska hanggal. Aztán eszembe jutott, hogy első alkalommal az Eszter hangot is telepítettem + a vautov5_sapi5.dll fájlt a C:\Program Files (x86)\Freedom Scientific\Shared\Vocalizer\5.5\common\speech\components\ mappába ami az Eszter hang telepítéséhez kellett. Kipróbáltam és így már a másik gépen is megy más operációs rendszerben is. Elég lehet csak azt a vautov5_sapi5.dll fájlt is telepíteni.”

      Kedvelés

  17. ambrusa szerint:

    Kedves Margot! Sajnos nem tudom, hogy mi lehet a gond, de elképzelhető, hogy a Win2000 nem tetszik neki. Alternatív megoldás lehet, ha a http://www.cross-plus-a.com/balabolka.htm oldalról letöltöd a portable verziót. Én kipróbáltam most. A 17 Mb-os zip fájlt letöltöd, kicsomagolod, elindítod, átváltasz az USA hangról a Magyar Mariskára, bedobod a szöveget, és a hangot máris mented wav-ban. majd kiderül, hogy mit szól hozzá a Win 2000! Jelezz majd vissza, hogy sikerült-e! Sok sikert!

    Kedvelés

  18. Gabo szerint:

    Nálam nem megy a program. Lejön a zip fájl, kicsomagolom, nincs z01 kiterjesztésű fájl sehol. Amikor megpróbálom elindítani, kiírja, hogy a Balabolka működése leállt. Win 7 Professional-on használnám. Úgy megörültem neki, de nem tudom használni, akárhová is rakom a gépen… Tud valaki segíteni mi lehet a probléma?

    Kedvelés

    • ambrusa szerint:

      Kedves Gabo! A cikk végén találtad a ZIP fájlt, ez a teljes, tehát nem kell a z01 (az még egy előző állapot volt, amire az a komment hivatkozik, a cikket azóta módosítottam). Nézd meg a 2018. december 05. – 08:10 válaszomat “Hargitai Angela (Kaponya)” kommentjére. Szerintem az a portable verzió rajtad is segíteni fog! Nálam működött. Sok sikert!

      Kedvelés

  19. Gabo szerint:

    Köszönöm szépen a választ! Csak az Eszterrel beintegrált változat nem működött nálam, a magyar hang nélküli verziók működtek. A portable verziót is próbáltam már, mert az említett hozzászólásodban írtad, hogy csak ki kell csomagolni, átváltani Mariskára és már megy is. De egyik verzióban sem volt magyar hang, amire átváltsak. Nem szerettem volna mókuskálni, csak felrakni és használni a rendszert, de nem úsztam meg. Elbabráltam vele egy darabig, viszont mostanra sikerült felraknom Esztert és Mariskát is. Mindkettő működik is. Köszönöm ennek a blognak és a másik, fentebb említett blognak a segítségét is! Üdv: Gabo

    Kedvelés

  20. Lévai Flórián szerint:

    Sziasztok!
    Sajnos nálam nem menti le a hangfájlt, vagy nem találom. Az összes trükköt kipróbáltam, amit itt lehetett olvasni, de semmi. A windows kiír egy hibaüzenetet a végén, hogy nem sikerült létrehozni a fájlt. Ha a konvertálás elején leállítom, akkor még létrehoz egy mp3-at, de, ha hosszabb ideig hagyom futni, már nem. Volt valakinek hasonló tapasztalata? Jutott valamire? Eszterrel működik, felolvas, de a lementés nem sikerült.
    Üdv. Flow

    Kedvelés

    • Kasza István szerint:

      Nekem sikerül megoldanom ezt a problémát.
      Fájl menű, hangfájlok vágása és konvertálása. A darabolási mód résznél kiveszed a összes pipát, utána vágás és konvertálás és nekem így műkodik.

      Kedvelés

  21. Norbert Kis szerint:

    Sajnos a hivatkozott ZIP ismét nem elérhető. :(

    Kedvelés

  22. Papp Dávid szerint:

    Megszeretném kérdezni, hogy, hol kell regisztrálni, mert beillesztettem a szöveget amit fel szerettem volna olvastatni, de ki írta, hogy Hiba! Nem képes szintetizálni a beszédet: Az osztály nincs regisztrálva!

    Kedvelés

  23. Szili szerint:

    Sziasztok. Sajnos nem tudom sehonnan se letölteni a vautov5_sapi5.dll fájt. Valaki feltudná valahova tölteni, ahonnan én is letölthetném? Előre is köszönöm.

    Kedvelés

  24. Kasza István szerint:

    Én az angol és magyar szavakat szeretném felolvastatni szólistából. Tehát egy angol utána magyar és így tovább. Először nem sikerült, azután rájöttem és sikerült megcsinálnom, hogy egymás után váltogassa az angol és magyar nyelvet! A megoldást be is mutatom: Ilyen formátumban kell beírni a szöveget ahhoz, hogy az angol szót angolul, a magyar szót magyarul olvassa fel:

    Egy lehetséges megoldás

    Ezt a programmal is meg lehet csinálni, de én egy szövegszerkesztőben írtam így ki. A szöveg fülön, idegen szavak sapi 5 részt kiválasztva a nyelv részt bejelölve ki kell választani a 40-E – magyar nyelvet. Ha hibát ír ki, újra kell indítani a gépet.

    Sikerült még valamire rájönnöm. Sikerült megcsinálnom, hogy külön tudjam a magyar és angol szavakra beállítani a hangerőt. Biztos megoldható ez a menüből is csak valamiért úgy nem sikerül. Csináltam erről is egy fotót. A volume level utáni számok változtatásával lehet külön állítani a hangot. Nekem a Magyar hang hangosabb volt alapból és ezért kerestem a megoldást.

    Még egy lehetséges megoldás

    Kedvelés

  25. Marcell szerint:

    Sziasztok!
    Letöltöttem én is a balabolkát azonban a magyar hang beállításánál problémába ütköztem.
    Sikeresen feltelepítettem a 382mb-os zip fileben található programot, ami után angol hanggal hibátlanul működött a program. Ezután letöltöttem a SAPI5Eszter_x64,reg filet illetve a hozzá tartozó vautov5_sapi5.dll-t és a ve_sapi5.dll-t. A registry file bejegyzése után a magyar hang ugyan megjelent a programban mint opció, azonban felolvastatni nem tudtam vele, mivel a már feljebb említett hibaüzenetet dobta vissza : ‘ Nem képes szintetizálni a beszédet: Az osztály nincs regisztrálva’. Próbáltam megoldani a problémát a leírtak szerint és szerettem volna bemásolni a két dll filet a C:\Program Files (x86)\Freedom Scientific\Shared\Vocalizer\5.5\common\speech\components\ mappába, azonban nem találtam ‘Freedom Scientific’ nevű mappát, sem a megadott helyen, sem pedig máshol a gépemen.
    Próbálkoztam a program újratelepítésével illetve a registry file újbóli bejegyzésével, a már kész registry-vel illetve egy általam létrehozottal is, ám a nevezett mappa ugyanúgy nem került létrehozásra. Próbáltam a dll fileokat a registry file-al együtt a balabolka mappába másolni, de ez sem vezetett eredményre.
    Valaki tudna ebben segíteni?

    Kedvelés

    • Kaponya szerint:

      Hát ez fogas kérdés … Új a gépem — kéthetes és az első programok között volt a Balabolka, amit feltelepítettem. Már akkor is más volt egy kicsit az elérési útvonal mint ez —> C:\Program Files (x86)\Freedom Scientific\Shared\Vocalizer\5.5\common\speech\components\ Azt hiszem simán Program Files volt és nem 5.5 hanem 1.1 De most én sem találom. Voltak közben a gépen frissítések és funkciófrissítés. Lehet, hogy ezért tűnt el ez az útvonal?
      —————————-
      Ez a C:/Windows/SysWOW64/Speech_OneCore/Common vagy C:/Windows/SysWOW64/Speech/Common/ micsoda?

      Kedvelés

  26. Kaponya szerint:

    Megint látom hogy —> Ez a gép —> Windows-SSD(C:) —> Programfájlok(x86) —>Freedom Scientific —> Shared —> VocalizerExpressive —> 1.1 —> common —> speech —> components —> és az én kis idementett fájljaim, hogy a Balabolka működjön. De múltkor mikor kerestem, hol volt ez az egész?

    Kedvelés

  27. alex szerint:

    Sziasztok.
    Már egy ideje elérhető Balabolkával A Microsoft Noémi hang is.
    Feltöltöttem a használatáról egy videót, amiben meg is lehet hallgatni.

    Kedvelés

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .