Beszámoló a „Tömeges digitalizálás a gyakorlatban” című előadásról

Egy 10 perces szünet közbeiktatásával a közel négyórás, gyakorlati tapasztalataival gazdagon fűszerezett előadásában Biszak Sándor, az Arcanum Adatbázis Kft. ügyvezetője beszélt az Arcanum Digitális Tudománytár (ADT), a Hungaricana, valamint a MAPIRE tartalomszolgáltatási rendszeréről, legújabb fejlesztéseiről, a digitalizálás folyamatáról, további adatfeltárási, kutatási lehetőségekről. A prezentáció után élénk szakmai eszmecsere alakult ki az előadó és a közönség között.

Előadó: Biszak Sándor ügyvezető, ARCANUM Adatbázis Kft.
Helyszín: Csorba Győző Könyvtár, Pécs, Tudásközpont, konferenciaterem
Időpont: 2016. szeptember 30. 10-13h

Az előadó részletesen elemezte a digitalizálási technológiákat (könyvszkenner, dokumentum szkennerek, térképszkennerek, panoráma fotózás, filmnegatívok stb.) Beszélt az automatikus szöveg-előállításról (OCR), annak előnyeiről és hátrányairól, az ARCANUM adatbázisok építéséről és publikálásáról. Az előadásból kiderült, hogy az ARCANUM havonta mintegy 500.000 oldalnyi dokumentumot dolgoz fel, így mára már igen nagy tapasztalata gyűlt össze a különböző projektek sikeres lebonyolításáról, az eszközök lehetőségeiről és a felmerülő problémákról.

Az előadó részletesen bemutatta a HUNGARICANA (http://www.hungaricana.hu) közgyűjteményi portált, amely több mint 150 intézmény együttműködésével jött létre, és több mint 20 millió oldalt, képet és metaadatot tartalmaz (középkori oklevelek, képeslapok, fotógyűjtemény, levéltári iratok, múzeumi, levéltári évkönyvek, helyi lapok, helytörténeti dokumentumok stb.). Biszak Sándor kifejtette, hogy a Kft. nagy igyekezettel dolgozza fel a megyei helytörténeti anyagokat, folyamatosan kutatja, hogy milyen források állnak még rendelkezésre és hogyan lehet ezeket a tájékoztatásban felhasználni.

Az előadás második harmadában részletesen bemutatásra került az Arcanum Digitális Tudománytár (ADTPlus) (https://adtplus.arcanum.hu/hu), amely napjainkra már több mint 10 millió oldalnyi tudományos folyóiratot, napilapot, újságot és könyvet tartalmaz. Az előadó bemutatta a keresési technikákat és a találatok szűkítésének mikéntjét, valamint beszélt az előfizetési lehetőségekről is.

Arcanum Digitális Tudománytár (ADTPlus) - http://adtplus.arcanum.hu

Arcanum Digitális Tudománytár (ADTPlus) — https://adtplus.arcanum.hu/hu

Az előadás zárásaként az előadó „A Habsburg Birodalom Történelmi Térképei”-nek (http://www.mapire.eu) digitalizálásáról és használatának sokszínű mélységeibe vezette be a hallgatóságot. Kiderült, hogy a MAPIRE mára az egész világon már (el)ismert történelmi térképtár, melyben nagyon részletes történelmi térképeket lehet megtekinteni Európa országairól (Habsburg Birodalom, Skócia, Franciaország, Olaszország stb.). Az előadó bemutatta, hogy a kivetített térképeken már 1780-tól, akár a legkisebb – pár méteres eltérési – léptékű szinten tekinthetjük meg a teljes birodalmat, minden falu minden utcája és minden egyes háza is megtekinthető. A magyar kataszteri térképek még ennél is részletesebb módon kerültek bele ebbe a digitális világba, ezen térképek esetében a térképtárban telek szinten tanulmányozhatjuk a XIX. századi állapotokat. Emellett számos nagyváros (többek között Róma, Párizs, Bécs és Moszkva), XVIII-XIX. századi részletes térképét is megtalálhatjuk.

A Habsburg Birodalom Történelmi Térképei (MAPIRE) - http://mapire.eu

A Habsburg Birodalom Történelmi Térképei (MAPIRE) — http://www.mapire.eu

 

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Adatbáziskezelés, Digitális tartalmak, Kutatástámogatás, Repozitórium
Címke: , , , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.