Beszámoló az egri Digitálisarchívum-fejlesztő szakirányú továbbképzésről

Ismertető — Letöltés → Töltse le az ismertetőt PDF-ben!

A munkahelyemről néhány kollégámmal együtt alkalmunk nyílt a 2015/2016-os tanévben elvégezni a két féléves Digitálisarchívum-fejlesztő szakirányú továbbképzést, melyet az egri Eszterházy Károly Főiskola szervezett. Az alábbi videóban bemutatom a képzés oktatóit, a hallgatott tárgyakat, valamint a számomra legérdekesebb tárgyakhoz kapcsolódó tananyagot. Az oldalon pdf-ben és szövegesen elhelyeztem a képzéshez tartozó ismertetőt is.

PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont | 2016. június 30.
Lejátszási idő: 00:33:20 | Felbontás: 1280 x 720 (HD)

A képzésről megjelent ismertető:

A kulturális turizmussal foglalkozók, közgyűjtemények, múzeumok jelentős számú használót, turistát, látogatót veszíthetnek, ha nem fejlesztik a technikai műveltség bővülésének, fejlődésének megfelelően szolgáltatásaikat, akár az interneten elérhető adatbázisok, keresők, videomegosztók, akár a kiállításokban, információs pontokon hozzáférhető tartalmak tekintetében. A digitális archívumok kialakulása a 20. század végén kezdődött, a 21. században a legfontosabb feladat, hogy az adatbázisokban tárolt hatalmas információs bázist a felhasználók számára a lehető legkönnyebben hozzáférhetővé tegyük. A technológia, az elektronikus környezet gyors változása szükségessé teszi az ezzel foglalkozók képzését, továbbképzését.

A digitálisarchívum-fejlesztő képzés a legkorszerűbb ismereteket kínálja. Az önarchiválás a térségi turizmus fellendülésének kulcsfontosságú elemévé válhat a jövőben. A terjedőben lévő repozitóriumok, videomegosztó szolgáltatások egy rendszerbe szervezve hatékony gyakorlati támogatást nyújtanak a piaci szereplők úti céljainak megválasztásához az intézményekről szóló információk elérhetővé tételével. A turisták, a kultúra iránt érdeklődők, a kutatók az említett szervezeteknél gyakran nem találnak korszerű tartalmakat, adatbázisokat, miközben egyre bővül azok száma, akik a kulturális területről nem a hagyományos módon kívánnak információt szerezni.

Az Európai Unió kiemelt szerepet szán a kulturális örökség szabadon elérhetőségének biztosítására az open access adatbázisok építésének támogatásával. A digitálisarchívum-fejlesztő végzettséggel rendelkező képes lesz egy intézmény, szervezet, önkormányzat adatbázisaiból a lehető legkorszerűbb szemlélettel kiszolgálni az érdeklődők igényeit.

Olyan kulturális örökséget kezelő szervezeteknél, önkormányzatoknál, közgyűjteményekben dolgozóknak, vagy elhelyezkedni szándékozóknak ajánlható a képzés, mely intézmények üzemeltetőinél problémát okoz, hogy az elektronikus környezetet és eszközöket napi szinten használókkal nem tudnak megfelelően kommunikálni, az érdeklődésüket, információszükségletüket, az új technológiákra épülő műveltségüket az elvárásoknak megfelelően kielégíteni.

A képzés a múzeumi és levéltári közgyűjteményi szférában tevékenykedő célcsoport számára különösen fontos lehet a szakirányú képzés nyújtotta elméleti és gyakorlati ismeretek elsajátítása, hiszen ezekben a szegmensekben egyelőre kevésbé nyilvánvaló a digitális repozitóriumok kialakítására irányuló törekvés. Az információs társadalom támasztotta kihívások viszont szükségszerűvé teszik ilyen jellegű gyűjtemények létrehozását, amelyek — professzionálisan alkalmazott IKT-megoldások segítségével — mind a nagyközönség, mind a szűkebb szakma igényeit maradéktalanul ki tudnák elégíteni.

A képzés alkalmával a hallgatók megismerkednek a nyílt hozzáférésű adatbázisok építésének szemléletével, a kereshetővé tétel megoldására szolgáló módszerekkel, a keresőoptimalizálás lehetőségeivel, valamint a digitális adattárakkal; a digitálisarchívum-fejlesztő végzettséggel rendelkező képes egy intézmény, szervezet, önkormányzat adatbázisaiból a lehető legkorszerűbb szemlélettel kiszolgálni az érdeklődők igényeit.

A jelentkezőnek rendelkeznie kell turizmus-vendéglátás, kulturális örökség, bölcsészettudomány, művelődésszervező, muzeológia, múzeumpedagógia képzési területen szerezett főiskolai/egyetemi/BA/Bsc végzettséggel, valamint alapfokú informatikai jártassággal vagy könyvtáros, informatikus könyvtáros végzettséggel.

 

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Egyéb
Címke: , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .