1. tétel: Digitális állampolgári ismeretek

Letöltés → Töltse le az írást PDF-ben! Töltse le az írást DOC-ban!

Digitális állampolgári kompetenciák jellemzése — A digitális állampolgársághoz kapcsolódó tevékenységek olyan tudatosan átgondolt, az egyén és a közösség számára értékes cselekvést és viselkedést jelentenek, amelyek magukban foglalják a XXI. századhoz illeszkedő, digitális kommunikáció és eszközhasználat modelljét, az online felületeken végzett értékteremtő tevékenységet és annak hatásait, valamint a digitális eszközökkel végzett cselekvés etikai, jogi, valamint a mentális és fizikai egészségi állapothoz fűződő aspektusait is.

A digitális állampolgárság fogalma alapján az egyén a közösség által kialakított – és folyamatosan formálódó – normák szerint, az egyén és a közösség jogainak és becsületének tiszteletben tartásával, annak védelmében és művelésében végzi mindennapi, hétköznapi és szakmai tevékenységét.

Digitális állampolgárság kompetenciarendszere

  • digitális hozzáférés,
  • digitális műveltség,
  • digitális kommunikáció,
  • digitális kötelezettség és felelősség,
  • digitális etikett,
  • digitális biztonság,
  • digitális kereskedelem,
  • digitális jog,
  • digitális egészség és közérzet.
1. ábra - A digitális kompetencia

1. ábra – A digitális kompetencia

A kompetenciát olyan – ismereteket, készségeket, képességeket, személyiségjegyeket és attitűdöket tartalmazó – komplex rendszernek tekinthetjük, amely képessé, kompetenssé teszi birtoklóját arra, hogy különböző helyzetekben, összetett, életszerű feladatok megoldásában eredményesen, hatékonyan cselekedjék.

Ezt továbbgondolva a digitális kompetencia az információs társadalmi technológiák (ITT) alkalmazásának képessége a munka, a szabadidő és a kommunikáció területén.

Az informatika rohamos fejlődése az egész társadalmat gyökeresen átalakítja, s ebben az állandóan változó világban csak az érezheti otthon magát, aki érti a változásokat, s azok mozgatóit. A siker záloga a digitális írástudás és az infokommunikációs technikák tudatos használata.

A digitális írástudás készségei:

Hiány felismerése: hogy miért hiányzik, miért fontos az információ

  1. Az elérhetőség megértése: hol találjuk az információkat
  2. Az információ megszerzése: információ keresés folyamata
  3. A megszerzett információ értékének felismerése: meg kell akadályozni, hogy a keresés tévútra vezessen
  4. Munka a megszerzett információval
  5. Felelősség az információért
  6. Közzététel
  7. Az eredmény kezelése

 

ambrusa névjegye

Karakterszerzetes vagyok!
Kategória: Digitális állampolgári ismeretek, Záróvizsga
Címke: , , ,
Közvetlen link a könyvjelzőhöz.

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .